Pilatesbollen har fått sitt namn eftersom den är ett vanligt inslag i Pilates-träning. Denna träningsform skapades av Joseph Pilates i början av 1900-talet och har spridit sig över hela världen. Man skulle kunna säga att den är en kombination av yoga och dynamisk styrketräning, och fokus ligger på långsamma och kontrollerade rörelser.

En Pilatesboll, ibland kallad balansboll, är ett utmärkt träningsredskap för dig som vill öva upp din balans samtidigt som du ökar din bålstyrka. Fokus ligger främst på rygg– och magövningar som stärker hela bålpartiet, något som förbättrar hållningen och minskar risken för skador från överbelastning, felaktiga lyft eller snabba ryckiga rörelser.

Pilatesboll i studio

Pilatesbollen har på många arbetsplatser ersatt kontorsstolarna eftersom den ”tvingar” personalen att sitta rakryggat. Samtidigt får kroppens många små muskler arbeta med att hela tiden hålla balansen. Att byta ut sin kontorsstol mot en Pilatesboll är definitivt ett bra sätt att höja sin vardagsförbränning och aktivera kroppen, om än lite, även när man sitter ner och arbetar! Perfekt för dig som har ont i ryggen och behöver rehabilitering – testa att sitta på en pilatesboll någon timme per dag. Enkel och bra träning för att få bättre hälsa.

Som träningsredskap betraktat riktar sig Pilatesbollen främst till dem som har utvecklat viss grundstyrka och vill ta sin träning till nästa nivå. Genom att till exempel placera fötterna på bollen och händerna i marken kan man göra armhävningar med omvänd hävstångseffekt, samtidigt som kroppen får en rejäl övning i balans. Att hålla sig kvar på en Pilatesboll är nämligen inte det enklaste när man ska göra en styrkeövning samtidigt!

De flest gym har några Pilatesbollar i friskvårdshörnan eller stretchområdet, men detta träningsredskap är också utmärkt för den som vill träna hemma.

Storlek på pilatesboll

Innan man köper en Pilatesboll är det dock viktigt att känna till att de tillverkas och säljs i många olika storlekar. Vilken storlek du ska köpa, beror mycket på hur lång du är. Tabellen nedan kan förhoppningsvis ge dig ett hum om vilken bollstorlek som passar dig.

Längd Bollens diameter
135-155 cm 45 cm
155-170 cm 55 cm
170-185 cm 65 cm
185-195 cm 75 cm
195 cm + 85 cm