Gummiband, fitnessband, träningsband. Kärt barn har många namn, men de är alla olika benämningar av samma träningsredskap. Gummiband har blivit otroligt populära under senare år tack vare deras flexibla möjligheter och lätta förvaring.

Ett gummiband tar knappast upp särskilt mycket plats. Man kan förvara det under sängen, i byrålådan eller varför inte under vardagsrumssoffan? På det viset kan man se till att alltid ha det till hands när träningslustan faller på. Ett perfekt träningsredskap för att kunna träna hemma.

Att träna med gummiband är också det mycket enkelt, och inga särskilda förkunskaper behövs. För den som vill lära sig varierade och avancerade övningar finns det många böcker och instruktionsfilmer gjorda för det, men de enklaste övningarna är så naturliga att några instruktioner knappast behövs.

Gummibanden säljs ofta i olika färger. Här kan det vara en bra idé att inte bara välja sin favoritfärg och tänka att den kommer att göra en glad. Färgerna när nämligen koder för hur mycket motstånd gummibandet ger. Ibland kan vissa leverantörer vilja sticka ut och vara speciella med en unik färgkodning, men generellt kan man gå efter den här listan:

Guld: Extremt tung träning
Silver: Mycket tung träning
Svart: Tung träning
Blå: Strax över medeltung träning
Grön: Medeltung träning
Röd: Lätt träning
Gul: Rehabiliteringsträning
Beige: Extremt lätt träning

Om du inte är skadad eller extremt otränad kan du gott börja på röd nivå. Fördelen med gummiband är att de är så billiga att man kan köpa många olika färger på samma gång! Det gör dels att man kan träna olika kroppsdelar (ben är ju till exempel ofta starkare än armar) under ett pass, dels att man slipper köpa hem nya träningsband när man blivit för stark för de gamla.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att gummiband är mycket prisvärda och effektiva träningsredskap för den som vill träna hemma. De är billiga, man kan göra många övningar med dem, och de är mycket lätta att förvara.