Att få ett litet barn är det finaste som finns… och det jobbigaste.

Barn gråter när de; fryser, är värma eller kalla, hungriga, när det har kissat eller bajsat, är tjuriga, trötta, pigga, oaktiverade eller rädda.
Sedan kan de vara så lugna, fina och till freds. Amning är en av de stunderna då allt är vackert och värt all möda. Sedan har vi förutom allt det vackra amningen i sig, det kan vara så besvärligt och ibland smärtsamt. Men det finns många fantastiska hjälpmedel som kan göra guld för din amningsstund. Tänk bara på att det kan vara värt att investera i bra hjälpmedel, väl inte de allra billigaste. Många av tillverkarna har olika namn för samma produkt, och det är inte säkert du hittar dem med sökningar på endast amning. Testa att söka på amning + medicinsk utrustning eller medical instruments. Bild-googla gärna runt för att hitta de alternativ som passar dig.

Här kommer några exempel på produkter som kan göra din amning lättare.

 

Amningsbehån

När du ska amma så kan det hjälpa mycket med så kallade amningskläder. Amningströjan har en lucka som är sydd på ett sådant sätt så att du visar minimalt av bröstet. Praktisk om du måste amma när du är utanför hemmet.

Amningsskydd

Eller amningsnapp som det också kallas kan vara räddningen om du har såriga bröstvårtor eller om bebisen har svårt att få tag om vårtan.
Det är speciellt i början av amningen som en amningsnappen ska används. Bröstvårtorna är ovana och det kommer mycket mjölk.

Amningskudden

För att slippa stötta upp barnet under amning så kan man använda en amningskudde. För det kan ju ta en stund innan barnet är helt mät.
Kuddarna finns i många olika utförande, samt för ett eller två barn. Är du bra på att sy så finns det många tips på nätet om hur du syr en egen kudde. Amningskuddarna har dock flera användningsområden, tillexempel under graviditeten, då det är svårt att ligga bekvämt, här avlasta kudden och ger stöd åt rygg och mage. Kudden kan sedan användas som stöd då bebisen ska lära sig att sitta.

Amningskupor

Engångsvarianter eller tvättbara. Bra att ha om brösten läcker mycket.

Bröstvärmaren

Här kan du välja och vraka, det finns hur många alternativ som helst. Det kan kännas bra att ha bröstvärmare när brösten är fulla och spänner, särskilt när det är kyligt ute. Men det skyddar inte mot mjölkstockning, som vissa hävdar.

Bröstpumpen

Bröstpumpen är ett praktiskt hjälpmedel. Då kan du pumpa ut mjölken när du vill eller om det spänner. Sedan kan du använda mjölken för att mata barnet när du/ni vill: nattetid så du kan sova ut, möjligheten att hoppa över ett amningstillfälle kan vara en ren lycka ibland.
Bröstpumpen finns i flera olika varianter, mekaniska såväl som elektriska.

Drickskålen

Också kallad drickkopp, används som ett alternativ till nappflaska då du har pumpat ut bröstmjölken. Drickkoppen liknar mer bröstet och stör inte barnets sugmönster, vilket nappflaskan göra.